понедельник, 16 февраля 2015 г.

АКТУАЛЬНО!!! Що робити, якщо ви потрапили під випадковий обстріл?

Через винятково-екстремальні події, які ми спостерігаємо в Україні протягом останніх місяців, на території країни значно збільшилась кількість вогнепальної зброї.
 
Політична обстановка в нашій державі є вкрай напруженою. Тож, на жаль, сьогодні будь-яка людина, навіть у маленькому містечку чи селі, не застрахована від можливості потрапити під обстріл.

У тривожні часи варто сподіватися на краще, проте важливо бути підготовленим до будь-якого розвитку подій. Тож спробуємо викласти найпростіші правила для того, щоб людина, яка потрапила під випадковий обстріл, могла зберегти своє життя.

В першу чергу хочеться наголосити: паніка - найгірший помічник. Люди з безладними панічними діями гинуть у п'ять разів частіше, ніж ті, які діють зважено. У першу чергу потрібно спробувати заспокоїтися і правильно оцінити ситуацію.

Якщо є можливість сховатися в укриття, це потрібно зробити негайно. Надійним захистом від куль можуть бути цегляні та бетонні стіни будівель, підземні переходи, підвали та ін. Ні в якому разі, почувши звуки, схожі на постріли, не слід виявляти цікавість і намагатися „подивитися що там відбувається”.

Якщо людина потрапила під обстріл на відкритій місцевості (наприклад, на міській площі), потрібно пересуватися „зиґзаґами”. Це заважатиме стрілку прицілитися. Також бажано старатися знаходитися боком до стрілка, щоб зменшити площу прицілу.

По можливості потрібно спостерігати за напрямком пострілів і тікати з лінії обстрілу у перпендикулярному напрямку. Пересувайтесь нахилами, присіданнями, стрибками в бік.

Важливо пам’ятати, що навіть незначна перепона на лінії обстрілу (наприклад гілка чи решітка), заважає цілитися та може затримати чи відхилити кулю.

У лісі чи парку значно полегшується можливість укриття від прицільного вогню. Можна сховатися за деревом, укритися в густих заростях, бажано в низині чи ямі.

Потрапивши під обстріл в темний час доби, потрібно уникати світлих споруд, адже на світлому тлі людину добре видно.
Необхідно уникати відкритого простору для того, щоб не потрапити на „мушку” снайпера.

Насамперед стрілок намагається вразити тих, у кого найефективніша зброя (кулемет, автомат, міномет та ін.) або предмети, які можливо переплутати зі зброєю. Тож, в першу чергу киньте предмети, що ви несете – життя дорожче!

Хочеться побажати, щоб наведені вище рекомендації вам ніколи не знадобилися.


Інна Сливінська,
методист обласного методичного кабінету
БЖД населення НМЦ ЦЗ та БЖД
Рівненської області

ДЖЕРЕЛО: www.kashchuk.pp.ua