воскресенье, 21 сентября 2014 г.

21 вересня. Різдво Пресвятої Богородиці


Різдво Пресвятої Богородиці

21 вересня - Різдво Пресвятої Богородиці. Це свято встановлене Церквою ще в IV столітті і святкується як день всесвітньої радості. 
Свято 21 вересня. Різдво Пресвятої Богородиці 
21 вересня - велике свято - Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії. Свято Різдво Пресвятої Богородиці - перша подія, пов'язане з Євангелієм, згадується в наступив новому церковному році, перший з дванадцяти головних церковних свят. У цей світлий день, на рубежі Старого і Нового завітів, народилася Преблагословенна Діва Марія, предуставленная від віку Божественним Промислом послужити таємниці втілення Бога Слова - з'явитися Матір'ю Спасителя світу, Господа нашого Ісуса Христа. 

У цей день, за словами молитви, "Бог престол святий на землі Собі предуготовал", так як Діва Марія, ставши Матір'ю Божою, стала ніби престолом Божим на землі. 

Пресвята Матір Божа народилася у батьків вельми поважного віку. Іоаким і Ганна були праведні перед Богом, чисті серцем, дотримувалися заповіді Божі та всім були відомі своїм смиренням та милосердям. Але пройшло 50 років їх шлюбного життя, а у них так і не було дітей. 

Пресвята Діва Марія народилася в невеликому Галілейському місті Назареті. Батьками Її були праведні Іоаким з роду пророка і царя Давида і Анна з роду первосвященика Аарона. Подружжя були бездітні, так як свята Анна була неплідна. Досягнувши похилого віку, Іоаким і Анна не втрачали надії на милість Божу, твердо вірячи, що Богові все можливо, і Він може дозволити неплодство Анни навіть у її старості, як колись дозволив неплодство Сарри, дружини патріарха Авраама. Святі Іоаким і Анна дали обітницю присвятити Богові для служіння в храмі дитя, яке їм пошле Господь. Бесчадіе вважалося в єврейському народі покаранням Божим за гріхи, тому святі і праведні Іоаким і Анна терпіли несправедливі ганьбу від своїх співвітчизників. Але святі Йоаким і Анна не втрачали надії на милість Божу, вірячи, що Господь може дарувати їм чадо і в старості. Вони гаряче молилися Богу і зі сльозами просили Його дарувати їм дитя, яке вони обіцяли присвятити на служіння Йому в Єрусалимському храмі. 

В один із свят старець Іоаким приніс в Єрусалимський храм свою жертву в дар Богові, але первосвященик не прийняв її, назвавши Іоакима негідним, зважаючи на його бесчадія. Святий Іоаким в глибокому горі пішов у пустелю і там зі сльозами молився Господу про дарування дитяти.Свята Анна, дізнавшись, що відбулося в Єрусалимському храмі, гірко плакала, однак не нарікала на Господа, а молилася, закликаючи на свою родину милосердя Боже. Господь виконав їх прохання, коли святі подружжя досягли похилого віку і приготували себе доброчесним життям до високого звання - бути батьками Пресвятої Діви Марії, майбутньої Матері Господа Ісуса Христа. Архангел Гавриїл приніс Єгоякима та Ганні радісну звістку: молитви їх почуті Богом, і у них народиться Преблагословенна Дочка Марія, через Яку буде дароване спасіння для всього світу. Пресвята Діва Марія Своєю чистотою і чеснотою перевершила не тільки всіх людей, але й Ангелів, явилася живим храмом Божим. 

Через дев'ять місяців у Ганни народилася Дочка, чистісінька та благословенна. Вище за все, що було коли-небудь створено, початок нашого спасіння, наша заступниця перед Богом. Про різдво Її раділи небо і земля. З нагоди Її народження Іоаким приніс Богові великі дари і жертви, отримав благословення первосвященика, священиків і всіх людей за те, що удостоївся благословення Божого. Потім він влаштував у своєму будинку великий бенкет, і всі веселилися і славили Бога.

Пресвята Діва Марія народилася в той час, коли люди дійшли до таких меж морального занепаду, при яких їх повстання здавалося вже неможливим. Кращі уми тієї епохи усвідомлювали і часто відкрито говорили, що Бог повинен зійти в світ, щоб виправити віру і не допустити погибелі роду людського. Син Божий схотів для порятунку людей прийняти людське єство, і Пречисту Діву Марію, єдину гідну вмістити в Себе і втілити Джерело чистоти і святості, Він обирає Собі Матір'ю. 

Різдво Божої Матері ознаменувало настання часу, коли почали справджуватися великі і втішні обітниці Божі про спасіння роду людського від рабства диявола. Ця подія наблизило на землі благодатне Царство Боже, царство істини, благочестя, чесноти і безсмертної життя. Матір утроби всієї тварі є і всім нам по благодаті Матір'ю і милосердною Заступницею, до якої ми постійно вдаємося з синівським відвагою. 

"Сьогодні, нарешті, засяяло той бажаний день, так давно визначений Богом, так пристрасно очікуваний людьми, настільки плідний для землі і настільки страшний для пекла., - Говориться в похвальних слів на Різдво Богородиці Іллі Мінятія, - день, в який буква слабшає і посилюється дух, преходіт клятва і настає благодать. 

Кожному з обраних благодать дана почасти, Марії ж - вся повнота благодаті, говорить блаженний Ієронім. 

Отже, щасливий і преблажен людський рід, від кореня якого відбувся такий святий і благодатний плід.Старовинні, вітаючи новонароджених царських дітей, говорили: "Радуйся, молоде чадо!" Зберемося ж і ми сьогодні, коли народжується цей величний немовля, Владичиця і Богоотроковицю Марія, і, ліг всі наші радісні голоси, будемо вітати її словами: "Радуйся, новий світло людського спасіння, ранок благодаті, вечір гріха. Ти народжуєшся, як ранок, прикрашене кольором небесних чеснот, зростає, як сонце променями увінчана Божественної благодаті, і живеш серед народжених жонами, як фенікс, єдине чудо природи ". День народження Пресвятої Богородиці глибоко шанується в Російській Церкві. Саме в цей день російське воїнство під проводом св. Дмитра Івановича здобув перемогу на Куликовому полі. Триває свято 5 днів, з 20 по 25 вересня в храмах і домашніх молебнях виголошується тропар: "Різдво Твоє, Богородице Діва, радість звести всій вселенній: з Тобі бо возсія Сонце правди Христос Бог наш, і зруйнувавши клятву, Даде благословення, і скасувавши смерть, дарів нам життя вічне ". 

Свято 21 вересня - Різдво Пресвятої Богородиці - великий, двунадесяте, вселенський, по важливості події. Святкуючи Різдво Богородиці, церква і святі отці прославляють найвищу ступінь наближення Божества до благодатному єднання з людством. 

І ще є причина тієї радості, яку ми відчуваємо у день Різдва Пресвятої Богородиці. Слабкі душею і тілом, ми завжди маємо потребу у допомозі та заступництві. А хіба можна знайти краще покровителя, ніж той, який на небесах клопотав б про нас до Господа, був би готовий робити це невпинно, і чиє клопотання було б приємно Богу. І ось таку турботливу покровительку, мати, обіймаючи у Своїй любові всіх і кожного, старанну Заступницю, невідступно Ходатаіцу нині дарував Господь землі в особі Назаретський Діви, тепер оточеній на небесах славою Цариці Небесної. 

Свято 21 вересня - Різдво Пресвятої Богородиці - початок всіх християнських свят. І не тільки тому, що це перший двунадесяте свято нового церковного року (1 / 14 вересня церковне новоліття), але й початок виконання обіцяного Богом порятунку роду людського від тяжів над ним прокляття. Це свято всесвітньої радості: народилася Та, Яка чудесним чином подарувала світові Спасителя.