суббота, 23 августа 2014 г.

День Державного прапора України




На Україні щорічно 23 серпня відзначається День державного прапора. Він має статус державного свята, однак не є вихідним днем. У цей день по всій Україні проводиться офіційна церемонія підняття прапора.
Спочатку День державного прапора відзначали в Києві на муніципальному рівні. Він святкувався в столиці 24 серпня (в один день з Днем незалежності), так як в цей день в 1990 році синьо-жовтий національний прапор було піднято над мерією Києва.
23 серпня 2004 президент України Леонід Кучма надав Дню державного прапора України офіційний статус. П’ять років по тому президент України Віктор Ющенко вніс зміни до відповідного указ, заснувавши щорічну церемонію підняття прапора 23 серпня.
Церемонія проводиться в дев’ятій годині ранку в Києві, Севастополі, обласних та районних центрах та інших населених пунктах. У ній можуть брати участі діячі науки і культури, представники громадських, релігійних, міжнародних організацій та політичних партій. Багато підприємств, державні установи та організації, навіть звичайні громадяни вивішують на будівлях державний прапор.
Державний прапор України являє собою синьо-жовтий біколор з двох рівновеликих горизонтальних смуг. Синя смуга розташована над жовтою. Згідно з найбільш популярної інтерпретації, синій колір символізує ясне небо, а жовтий — пшеничні поля.